Νευρική ανορεξία

Νευρική ανορεξία 1920 1080 Ειρήνη Κωνσταντάκου

Καλώς ήρθατε στην εκπομπή μου, είμαι Ειρήνη Κωνσταντάκου και στο σημερινό μας επεισόδιο θα ασχοληθούμε με τη νευρική ανορεξία,όπου μαζί με τη νευρική βουλιμία, αλλά και τη συναισθηματική υπερφαγία αποτελούν τις διατροφικές διαταραχές σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια κατά DSM-V.

Χαρακτηρίζονται από επίμονες διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, όσο και από επίμονες συμπεριφορές ελέγχου του βάρους και μία έντονη ανησυχία τόσο για το σχήμα, όσο και για το σωματικό βάρος. Βέβαια αυτό που χαρακτηρίζει τη νευρική ανορεξία, είναι η επιμονή για ένα αρκετά χαμηλό σωματικό βάρος, με μεγάλο περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης. Όλες οι διατροφικές διαταραχές οδηγούν σε διαταραχές τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχοκοινωνική λειτουργία, αλλά και στην ποιότητα ζωής.

Συγκεκριμένα, για τη νευρική ανορεξία φαίνεται πως η πρώτη έναρξή της είναι κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της πρώιμης ενήλικης ζωής παρόλα αυτά, μόλις το 50% των περιστατικών της καταφέρουν να βρίσκονται σε ύφεση μακροπρόθεσμα. Για τα άτομα με νευρική ανορεξία είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα εξής: είναι δύσκολο ή ενοχλητικό να μιλούν για την νόσο τους με επαγγελματίες υγείας, .. είναι ευάλωτοι στο στιγματισμό και στην ντροπή, διότι δέχονται bullying και τέλος είναι πολύ σημαντικό η πληροφόρηση και οι παρεμβάσεις να είναι προσαρμοσμένες για την ηλικία, αλλά και το στάδιο της ανάπτυξής τους.

Στο σημείο αυτό, να μιλήσουμε για το κομμάτι της υποστήριξης. Θέλουμε λοιπόν support. Work as a team, you always win!!! Όπως μ’ αρέσει να λέω. Έτσι λοιπόν, εξετάζουμε και εκτιμούμε την επιρροή που δέχονται τα άτομα με νευρική ανορεξία από το σπίτι, από την εκπαίδευση, από τη δουλειά, αλλά και από τα social media. Εάν κρίνεται απαραίτητο, ενθαρρύνουμε την οικογένεια, τους κηδεμόνες, τους φροντιστές, τους δασκάλους, αλλά και τους συνομηλίκους στα άτομα τα οποία νοσούν με νευρική ανορεξία, για να τους υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Τέλος, εκπαιδεύουμε την οικογένεια ή τους φροντιστές, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν ένα άτομο με νευρικής ανορεξία στο σπίτι, εάν βρίσκεται σε ψυχιατρικό η σωματικό κίνδυνο.

Πάμε να δούμε για τη συνέχεια πως εκτιμάμε τη νευρική ανορεξία. Αρχικά, δεν κάνουμε αποκλειστική χρήση κάποιου screening tool για να δούμε αν πληρούνται όλα τα κριτήρια ή όχι. Στη συνέχεια, ελέγχουμε εάν έχουμε ραγδαία μείωση του σωματικού βάρους ή αρκετά χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος. Επίσης, ελέγχουμε αν έχουμε κάποια γρήγορη απώλεια βάρους, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ελέγχουμε εάν κάνουν δίαιτα ή αν παρουσιάζουν ακραίες διατροφικές συμπεριφορές άτομα που είναι ήδη ελλιποβαρή σε Δείκτη Μάζας Σώματος, ρωτάμε την οικογένεια ή τους φροντιστές τους, εάν έχουν παρατηρήσει κάποια αλλαγή στις διατροφικές τους συμπεριφορές, ελέγχουμε την περίπτωση της κοινωνικής απομόνωσης, ιδιαίτερα όταν γίνεται σε περιπτώσεις που έχουμε την παρουσία του φαγητού, εξετάζουμε την πιθανότητα συνύπαρξης άλλων ψυχιατρικών προβλημάτων, εξετάζουμε αν υπάρχει έντονη ανησυχία πρόσληψης βάρους, όταν τα άτομα αυτά χρειάζεται να πάρουν για παράδειγμα, σε αντισυλληπτική αγωγή, αν υπάρχει ο κίνδυνος για το βάρος τους ή για την εικόνα του σώματός τους, σε περίπτωση που βάλουν κιλά, λόγω της αντισυλληπτικής φαρμακευτικής αγωγής, εξετάζουμε αν υπάρχουν προβλήματα διαχείρισης μίας χρονιάς ασθένειας,η οποία σχετίζεται με τη διατροφή, όπως είναι: ο σακχαρώδης διαβήτης, ή η κοιλιοκάκη, διαταραχές στον έμμηνο κύκλο ή γαστρεντερικά συμπτώματα ή ενδοκρινικές διαταραχές, κλινικά σημάδια, όπως: υποσιτισμός, ζάλη, αίσθημα παλμών, κακή κυκλοφορία του αίματος, ωχρότητα και λιποθυμία, αντιρροπιστικές συμπεριφορές με χρήση καθαρτικών, αυτοπροκαλούμενους εμετούς ή υπερβολική άσκηση, ανισορροπία σε ηλεκτρολύτες ή υπογλυκαιμία, κοιλιακό άλγος που δεν εξηγείται από άλλη ιατρική κατάσταση, πιθανή διάβρωση των δοντιών, τέλος αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών έχουν τα άτομα τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό, τη μόδα, το χορό, αλλά και τη δημόσια προβολή.

Είναι τελικά επικίνδυνη η νευρική ανορεξία; Πάμε να δούμε κάποιες επιδράσεις που έχει, σε κάποια συστήματα του οργανισμού μας. Καρδιαγγειακές επιδράσεις, μειωμένος καρδιακός ρυθμός, μειωμένη αρτηριακή πίεση, ορθοστατική υπόταση, κακή περιφερική κυκλοφορία, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και αιφνίδιος θάνατος. Αιματολογικές επιδράσεις: μειώση σε ουδετερόφιλα, αλλά και αιμοπετάλια, με κίνδυνο μειωμένης ανοσοαπόκρισης, κίνδυνο αναιμίας, αλλά και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μεταβολικές επιδράσεις: ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μειωμένο κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, ελλείψεις σε βιταμίνες, αλλά και σίδηρο, μείωση οστικής πυκνότητας, με κίνδυνο εμφάνισης πρόωρης οστεοπόρωσης, ακόμα και σε νεαρά ενήλικα άτομα. Μυϊκές επιδράσεις: όσο τα αποθέματα του λίπους εξαντλούνται, αναγκάζεται ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη σαν εναλλακτική μορφή καυσίμου. Έτσι λοιπόν, παρατηρείται μυϊκή αδυναμία, εγγύς μυοπάθεια, πόνος σε σκελετικούς μύες, αλλά και αρθρώσεις, καθυστέρηση κένωσης του εντέρου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, φούσκωμα και να οδηγήσει ακόμα και σε δυσκοιλιότητα. Μπορεί να επηρεάσει επίσης, το ήπαρ και το πάγκρεας, προκαλώντας σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, παγκρεατίτιδα ή ηπατίτιδα αντίστοιχα. Τέλος, έχουμε κι άλλες διάσπαρτες επιδράσεις σε όλο μας το σώμα, όμως σε σοβαρή απώλεια βάρους, μειώνεται το μέγεθος του εγκεφάλου μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη μνήμη, μειωμένη συγκέντρωση και μειωμένη γνωστική λειτουργία, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε περιφερική νευροπάθεια.

Πάμε να δούμε τη συνοσηρότητα της νευρικής ανορεξίας με άλλες διαταραχές. Πρώτη είναι οι διαταραχές άγχους, όπως είναι η κοινωνική φοβία, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και το κοινωνικό άγχος. Διαταραχές διάθεσης, όπως είναι, η κατάθλιψη με αυτοκτονικές τάσεις και συμπεριφορές, έλλειψη ελέγχου πρόσληψης της τροφής, αλλά και ντροπή. Ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, αλλά και ψυχαναγκαστική άσκηση και τέλος, παρορμητικές συμπεριφορές, όπως επίσης κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών, αλλά και επιθετικότητα. Πάμε να δούμε τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα, όπως ένα από αυτά είναι και το συνδρομο επανασίτισης. Αρχικά, στοχεύουμε στο να γίνεται εξωνοσοκομειακή η διαχείριση των περιστατικών, για να μειώσουμε το άγχος και το στρες των ασθενών. Ωστόσο, εάν κριθεί απαραίτητο για τη δική τους ασφάλεια και υγεία καταλήγουν ενδονοσοκομειακά να θεραπεύονται, από ομάδα γιατρών.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να σας εφιστήσω την προσοχή, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρετε, ότι πρέπει να λειτουργούμε σαν ομάδα. Χρειαζόμαστε και το διαιτολόγο-διατροφολόγο από τη μία πλευρά, αλλά και τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή από την άλλη. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, σαν άτομο το οποίο έχω νοσήσει και έχω εξειδικευθεί πάνω στο συγκεκριμένο περιστατικό και στις διατροφικές διαταραχές, θέλω να σας εξηγήσω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, να βοηθήσετε αυτά τα άτομα, να τους δώσετε αγάπη, να σεβαστείτε την ανασφάλεια, το χώρο και όλους τους φόβους και τις φοβίες, που τους διακατέχουν και να τους βοηθήσετε, να το λύσετε αυτό το πράγμα, διότι, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με νευρική ανορεξία, την παντρεύονται. Τι θα πει αυτό; Σε κάποια μελλοντική άσχημη έκβαση της ζωής τους, τα άτομα αυτά, δυστυχώς μπορεί να κάνουνε μία υποτροπή, άρα λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό, να το λύσουμε, να έχουμε μπροστά μας μία ομάδα η οποία ανά πάσα ώρα και στιγμή θα μπορέσει να βοηθήσει, να δώσει λύσεις, να συνδράμει για να νιώσουν καλύτερα και να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της νόσου αυτά τα άτομα. Άρα λοιπόν, κρίνεται απαραίτητη η χρήση της ομάδας.

Στο σημείο αυτό, ολοκληρώνεται αυτό το επεισόδιο, ωστόσο θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας, να νιώσουν ξανά ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Όσοι δεν έχετε δει το επεισόδιο για την αυτοπεποίθηση, σας το παραθέτω εδώ. Αν σας άρεσε αυτό το βίντεο κάνετε like και share με τους αγαπημένους σας. Εάν έχετε απορίες ή σχόλια σχετικά με τη νευρική ανορεξία τις αφήνετε κάτω από αυτό το βίντεο και θα σας απαντήσω άμεσα. Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να με βρείτε εδώ. Εάν δεν έχετε εγγραφεί στο κανάλι μου, μπορείτε να το κάνετε τώρα και να πατήσετε την καμπανούλα. Τέλος, μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram και LinkedIn. Εμείς, ανανεώνουμε το ραντεβού μας, σε μία εβδομάδα ακριβώς. Μη λείψει κανείς! Φιλιά πολλά!! Γειά σας!

Back to top