Ποιες τροφές ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ποιες τροφές ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ποιες τροφές ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα 1920 1279 Ειρήνη Κωνσταντάκου

Στην καρδιά του χειμώνα οι λοιμώξεις έχουν την τιμητική τους, μικρόβια, ιοί και βακτήρια αναζητούν αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα για να βρουν πρόσφορο έδαφος να πολλαπλασιαστούν και τελικά να αρρωστήσουν το ξενιστή τους. Όμως πόσο εύκολα μπορούμε φυσικά και μόνο με τη διατροφή μας να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τον κίνδυνο που ελλοχεύει;

Ο Ιπποκράτης είπε: «Κάνε τη τροφή σου το φάρμακό σου» κι είχε δίκιο τελικά. Υπάρχουν τόσα τρόφιμα στη Μεσογειακή Πυραμίδα που αν την ακολουθούσαμε ευλαβικά δε θα είχαμε τόσες συχνές απουσίες από την καθημερινότητά μας. Ακολουθεί η λίστα με τα αντιοξειδωτικά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν καθώς και πολύτιμες συμβουλές για να αρρωσταίνετε σπάνια.

  1. Το πολυτιμότερο αγαθό όλων είναι ο ύπνος! Αν ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται επαρκώς μειώνεται η ανοσία του οργανισμού κι έτσι το σώμα είναι ανίσχυρο να καταπολεμήσει κάποιο ιό ή βακτήριο που σε αντίθετη περίπτωση θα καταπολεμούσε χωρίς κανένα σύμπτωμα.
  2. Το μέλι έχει αντιμικροβιακές, αντιπαρασιτικές, αντιβακτηριακές, αντιαλλεργικές και αντισηπτικές δράσεις χάρη στα αντιοξειδωτικά του: φλαβονοειδή, φαινολικές ουσίες, τερπενοειδή, ψευδάργυρο, σελήνιο. Βοηθά στην επανάκτηση της όρεξης, επουλώνει πληγές, μειώνει το βήχα και ευνοεί την έλευση του ύπνου
  3. Γάλα και γιαούρτι: η καζεΐνη βοηθάει την πρωτεϊνοσύνθεση  και την αποκατάσταση των μυών, έτσι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Το γιαούρτι, το κεφίρ, κλπ περιέχουν γαλακτοβάκιλλους που ενισχύουν φυσικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου προλαμβάνοντας βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά και βοηθώντας στην γρήγορη ανάρρωση ή προστασία του εντέρου από την λήψη ισχυρών φαρμάκων και ιών που συμπαρασύρουν πέραν των μικροβίων και τα «καλά» βακτήρια του εντέρου μας
  4. Βιταμίνη C: όπου υπάρχει κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο χρώμα αλλά και πράσινο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, εσπεριδοειδή, ρόδι, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές, ντομάτα, berries, ακτινίδιο, κλπ. προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας-προσοχή οι καπνιστές έχουν ανάγκη από πολύ μεγαλύτερη πρόσληψη της βιταμίνης. Η βιταμίνη C έχει και αντικαρκινογόνο δράση και προλαμβάνει τη γήρανση
  5. Λυκοπένιο: βρίσκεται στη σάλτσα ντομάτας και στο καρπούζι, αυτό το αντιοξειδωτικό έχει αποδειχθεί πως δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη
  6. Ανθοκυανίνες: αντιοξειδωτικές φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε κόκκινα, μπλε και μωβ φρούτα και λαχανικά, προστατεύοντας από θρομβώσεις, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, εκφυλιστικές νόσους, φλεγμονές και πρόωρη γήρανση. Μωβ λάχανο, blueberries, blackberries, blackcuarrant, μαύρη σταφίδα, σμέουρα, cranberries, κλπ.
  7. Ψευδάργυρος: μέταλλο σωτήριο ενάντια στην πρόωρη γήρανση και σε μεγάλες ποσότητες το βρίσκουμε στα στρείδια, υπάρχει σε όλα τα θαλασσινά και οστρακοειδή, ψάρια, αυγό, κρέας
  8. Ω-3 λιπαρά οξέα: προλαμβάνουν τις φλεγμονές, βελτιώνουν βιοχημικούς δείκτες στο λιπιδαιμικό μας προφίλ, είναι απαραίτητα για την υγεία των κυττάρων-μεμβρανών, την όρασή μας και το δέρμα μας. Σαν αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην αντιγήρανση κι ενισχύον το ανοσοποιητικό
  9. Σκόρδο: φυσικό αντιβιοτικό, αντιμικροβιακό, αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό. Όλα αυτά οφείλονται στην αλυσίνη και τις άλλες θειούχες ενώσεις του που του προσδίδουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά και προλαμβάνουν κάθε είδους λοίμωξη ή ευνοούν την ανάρρωση όσων νοσήσουν
  10. Βιταμίνη Ε: τη βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, στα έλαια και στους σπόρους, βοηθά στην πρόληψη πολλών νόσων και δρα αντιγηραντικά
  11. Κατεχίνες-πράσινο τσάι: δε χρησιμοποιείται τυχαία από την Κινέζικη ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα αντιοξειδωτικά του (πολυφαινόλς;) βοηθούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων (βήχα, κοινό κρυολόγημα), προστατεύουν την καρδιά και προλαμβάνουν τον καρκίνο
  12. Σελήνιο: ισχυρό αντιοξειδωτικό, έναντι των βλαβερών ελευθέρων ριζών, με αντικαρκινική δράση και καρδιοπροστασία. Δρα κατά των εκφυλιστικών νόσων (Alzheimer, Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκας), προστατεύει την ορθή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα καθώς εμπλέκεται και στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, βοηθά στο άσθμα και τονώνει το ανοσοποιητικό. Βρίσκεται σε αφθονία στα θαλασσινά, στο κρέας, στα αυγά, στα ψάρια και στα καρύδια Βραζιλίας
  13. Αποφυγή αλκοόλ, καπνού, τρανς λιπαρών και απλών σακχάρων: όλα τα παραπάνω έχουν αποδειχθεί να μειώνουν τις άμυνες του οργανισμού μας και να μας καθιστούν πιο ευάλωτους, επίσης οδηγούν σε πρόωρη γήρανση, σε σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες και στην παχυσαρκία

Τέλος, αλλά και από τα σημαντικότερα όλων είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού για να παρέχει στο σώμα τη μέγιστη ανοσολογική απόκριση, άλλωστε μη ξεχνάτε πως αποτελούμαστε τουλάχιστον κατά 70% από νερό!

Back to top