Πρωινό: το σημαντικότερο γεύμα της μέρας

Πρωινό: το σημαντικότερο γεύμα της μέρας

Πρωινό: το σημαντικότερο γεύμα της μέρας 1920 1080 Ειρήνη Κωνσταντάκου

Καλώς ήρθατε στην εκπομπή μου.
Είμαι η Ειρήνη Κωνσταντάκου και στο σημερινό μας επεισόδιο θα μιλήσουμε για το σημαντικότερο γεύμα, όλου του 24ώρου.
Ο λόγος γίνεται για το πρωινό. Ο οργανισμός μας μετά από 7 ή 8 ώρες νηστείας, δηλαδή μετά το τελευταίο μας βραδινό γεύμα, εξαντλεί όλα τα αποθέματα της ενέργειάς του, όμως μειώνει αναγκαστικά ο οργανισμός μας, το ρυθμό των καυσίμων των θερμίδων, διότι εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε ενέργεια, καθώς ο οργανισμός έχει ανάγκη για την αναπνευστική λειτουργία, για την καρδιακή λειτουργία αλλά και την πρωτεϊνοσύνθεση.

Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα όλης της ημέρας, καθώς μας καλύπτει έως και τα 2/3 των θρεπτικών συστατικών που έχουμε ανάγκη σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυλλικό οξύ, καλά λιπαρά οξέα, άπαχη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες ασβέστιο και σύνθετους υδατάνθρακες, καθιστώντας το ιδανικό, για όσα άτομα προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Το πρωινό μας χαρίζει πνευματική διαύγεια, ευεξία, εγρήγορση, βελτιώνει την απόδοση μας, την εστίαση της προσοχής μας, αλλά και τον συντονισμό των κινήσεων μας, ενώ παράλληλα μειώνει την κούραση, την υπνηλία, είμαστε πιο δραστήριοι και γεμάτοι ζωντάνια. Ο χρόνος προετοιμασίας του πρωινού, είναι γύρω στα 5 λεπτά και ακόμα και αν καταναλωθεί μία ώρα μετά, τα οφέλη του στην υγεία είναι αμετάβλητα.
Αν φάμε πρωινό μειώνεται η πιθανότητα της παχυσαρκίας, ενώ όσοι καταναλώνουν πρωινό έχουν έως και 43% λιγότερες πιθανότητες λόγω αύξησης των καύσεων, πιο απλά δηλαδή επιταχύνεται ο μεταβολισμός.
Με την κατανάλωση πρωινού έχουμε ομαλή έκκριση των ορμονών πράγμα το οποίο βοηθάει στη μείωση των αυξομειώσεων στη γλυκόζη του αίματος, το οποίο με τη σειρά του συντελεί στη μείωση της πείνας και στην αύξηση του κορεσμού.
Η κατανάλωση πρωινού συσχετίζεται με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, η οποία είναι η ορμόνη του στρες, η οποία ενοχοποιείται για καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
Τέλος, μειώνεται η πιθανότητα για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έως και 34%.

Πάμε να σας δώσω μερικές ιδέες για πρωινά.
Γάλα 1,5% με δημητριακά ολικής άλεσης και 1 φρούτο ή γάλα 1,5% με ψωμί ή φρυγανιές,
μέλι ή μαρμελάδα ή γιαούρτι 2%, με μία μπανάνα, 5 φράουλες, λίγο μέλι, κανέλα και λίγη βρώμη,
γάλα 1,5%, τοστ με τυρί και γαλοπούλα χαμηλό σε λιπαρά και χυμό από φρέσκο πορτοκαλί,
γιαούρτι 2%, αποξηραμένα φρούτα ή μέλι, κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο
ή γάλα 1,5%, μπανάνα, ψωμί ή φρυγανιές με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
ή γάλα 1,5%, 1 με 2 αυγά, είτε βραστά, είτε ομελέτα, χωρίς λάδι όμως, με λίγο ψωμί ή φρυγανιές και ένα φρούτο
ή γάλα 1,5%, ομελέτα με λίγο cottage και γαλοπούλα χαμηλή σε λιπαρά, τριμμένο κολοκύθι και ένα χυμό από φρέσκο πορτοκαλί.

Αν σας άρεσε αυτό το βίντεο κάνετε like και share με τους αγαπημένους σας.
Εάν δεν έχετε εγγραφεί στο κανάλι μου, κάντε το τώρα και πατήστε την καμπανούλα, για να λαμβάνετε τις προσεχείς ενημερώσεις.
Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να με βρείτε εδώ.
Εάν έχετε απορίες ή σχόλια τα αφήνετε κάτω από αυτό το βίντεο και θα σας απαντήσω άμεσα.
Τέλος, μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram και LinkedIn.
Εμείς, ανανεώνουμε το ραντεβού μας, σε μία εβδομάδα ακριβώς.
Μη λείψει κανείς!! Φιλιά πολλά! Γεια σας.

Ειρήνη Κωνσταντάκου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc Μοριακή Διατροφή
Eirini Konstantakou
Dietitian-Nutritionist
0030-6971802352
www.konstantakou.gr

Back to top