Ψωρίαση & Διατροφή

Ψωρίαση & Διατροφή

Ψωρίαση & Διατροφή 1920 1281 Ειρήνη Κωνσταντάκου

Η ψωρίαση αποτελεί αυτοάνοση, χρόνια, μη μεταδιδόμενη, υποτροπιάζουσα φλεγμονώδη δερματική νόσο, με ερυθρόχρωμες κηλίδες και πλάκες που καλύπτονται λευκά/αργυρόχρωμα λέπια προκαλώντας αρκετές φορές κνησμό. Στην Ελλάδα νοσούν πάνω από 200.000 άτομα, ενώ ο επιπολασμός παγκοσμίως κυμαίνεται από 0,09% έως 11,4%, αποτελώντας ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

Αίτια

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η αιτιολογία της, όμως εμπλέκονται γονίδια, ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει σπουδαίο ρόλο, κάποια είδη λοιμώξεων, τραύματα, εγκαύματα, συστηματικά φάρμακα και το άγχος.

Συνοσηρότητα

Συχνά εμφανίζει σε ποσοστό έως 34,7% ψωριασική αρθρίτιδα που οδηγεί σε παραμόρφωση των αρθρώσεων και αναπηρία. Άτομα με ψωρίαση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κλινικών νόσων, όπως καρδιαγγειακών συμβαμάτων και άλλων αυτοάνοσων. Πολύ σημαντική είναι η ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών, καθώς παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης λόγω στιγματισμού της εικόνας τους.

Θεραπεία

Τοπικές αλοιφές, αφροί με κορτικοστερεοειδή/ρετινοειδή (για ύφεση των συμπτωμάτων κι υποχώρηση των σημαδιών), φωτοθεραπεία, συστηματικές θεραπείες με μεθοτρεξάτη/κυκλοσπορίνη/βιολογικοί παράγοντες (για ανοσοκαταστολή), κλπ.

Διατροφικές συστάσεις

  • Η απώλεια βάρους και συνολικού λίπους μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη νόσο
  • Αύξηση αντιοξειδωτικών κι αντιφλεγμονοδών τροφών (φρούτα και λαχανικά, λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φυτικές ίνες, όσπρια, βότανα και μπαχαρικά) πλούσιων σε βιταμίνες C, E, ω-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, σκουαλένιο
  • Επαρκή πρόσληψη σε βιταμίνη D και μέτρια ηλιοθεραπεία βελτιώνουν την εικόνα των συμπτωμάτων
  • Επαρκής ενυδάτωση νερού, λόγω της ικανότητας να αποβάλλει από τον οργανισμό τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού/οξειδωτικού στρες

Αποφυγή κατανάλωσης

  • Αλκοόλ, αυξάνει τα επίπεδα στρες και φλεγμονοδών δεικτών στον οργανισμό
  • Νικοτίνη, εντείνει το άγχος, αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες και επιδεινώνοντας την κλινική εικόνα των ασθενών
  • Καφεΐνη, αυξάνει το άγχος και το στρες, αυξάνοντας την φλεγμονή στον οργανισμό, αν και η μέτρια κατανάλωση δε δείχνει μεγάλη επίπτωση στη συνολική εικόνα των συμπτωμάτων
  • Κόκκινου κρέατος, κρεατοσκευασμάτων, επεξεργασμένων τροφίμων λόγω κορεσμένου λίπους και τρανς λιπαρών που πυροδοτούν τη φλεγμονή
  • Γλυκά και αναψυκτικά λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε απλά σάκχαρα που πυροδοτούν τη φλεγμονή

Συστάσεις lifestyle

  • Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, βελτιώνει στη μείωση της φλεγμονής και βοηθά στην απώλεια βάρους και λίπους
  • Επαγγελματική ψυχολογική ή ψυχιατρική υποστήριξη των ασθενών για μείωση του άγχους και στρες στην καθημερινότητα
  • Επαρκής και ποιοτικός ύπνος μεταξύ 22:00-7:00, ωφελεί μειώνοντας την έκκριση κορτιζόλης-ορμόνης του στρες, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής φλεγμονής και βοηθά στην απώλεια βάρους
Back to top