Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ή διαβήτης των ενηλίκων καλείται ο κληρονομικός διαβήτης που φτάνει στο 90-95% των διαβητικών ενήλικων ασθενών και μπορεί να προληφθεί. Συνοδεύεται από πολυδιψία, πολυουρία, ξηροστομία, αύξηση ή μείωση βάρους, θολή όραση και κόπωση. Σε προχωρημένες περιπτώσεις παρατηρούνται πονοκέφαλοι, αργή επούλωση πληγών και βλάβες στα αγγεία που οδηγούν σε εγκεφαλικά επεισόδια, διαβητικό πόδι, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο.
Ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης εμφανίζεται όταν παρατηρείται διαταραχή του μεταβολισμού και εμφανίζει υψηλές τιμές γλυκόζης αίματος, ινσουλινοαντίσταση και ανεπάρκεια ινσουλίνης. Παράγοντες κινδύνου είναι το υπέρβαρο και το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, η υπέρταση, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ιστορικό διαβήτη κύησης και οι ηλικίες 45 ετών και άνω.
Στο διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεας παράγει επαρκώς την ινσουλίνη που χρειάζεται το σώμα, όμως η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα κι οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου οδηγούν σε ινσουλινοαντίσταση, με αποτέλεσμα οι μύες να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη κι αυτό με τη σειρά του αυξάνει την τιμή της γλυκόζης στο αίμα.
Η αντιμετώπιση της νόσου και η πρόληψη ή καθυστέρησή της (στάδιο προδιαβήτη) συνιστά μείωση του σωματικού βάρους αρχικά από 5-15%, με στόχο την προοδευτική μείωση ως το ιδανικό βάρος για κάθε ασθενή, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών κι η έναρξη της φυσικής δραστηριότητας. Ο διαβήτης τύπου 2 στο 50-70% των περιπτώσεων του είναι αντιστρέψιμος με τις παραπάνω μεθόδους.
Στο παραπάνω σχήμα φαίνονται από τις Αμερικάνικες Συστάσεις Διαβήτη, τα όρια της γλυκοζυλιομένης αιμοσφαιρίνης (1η στήλη), γλυκόζης νηστείας (2η στήλη) και τεστ ανοχής στη γλυκόζη (3η στήλη). Οι κόκκινες ενδείξεις αφορούν στα όρια ασθενών που νοσούν από διαβήτη, οι πορτοκαλί σε ασθενείς στο στάδιο προδιαβήτη και οι πράσινες σε φυσιολογικά άτομα.
Ο προληπτικός έλεγχος των βιοχημικών εξετάσεων, ένα υγιές σωματικό βάρος, η συχνή φυσική δραστηριότητα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να καθυστερήσουν ή/& να αποφύγουν την εμφάνιση διαβήτη ακόμα κι αν γενετικά υπάρχουν γονίδια της νόσου.