Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 1920 1281 Ειρήνη Κωνσταντάκου

Η παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια έχει τη δική της παγκόσμια ημέρα με στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των ατόμων που νοσούν ή θέλουν να την προλάβουν. Έχει οριστεί η 4η Μαρτίου λοιπόν προς τιμήν του παγκόσμιου αυτού φαινομένου.

Αίτια: γενετικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικο-οικονομικοί, βιοχημικοί, ψυχολογικοί παράγοντες που συνήθως εμπλέκονται μεταξύ τους, καθιστώντας την ανίχνευση της πηγής τους δύσκολη και συχνά αδύνατη. Πάντως τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της γενετικής επιστήμης και την ραγδαία ανακάλυψη των γονιδίων που εμπλέκονται στην παχυσαρκία, είναι γνωστό στη μοριακή διατροφή, πως ακόμα κι αν έχουμε γενετικό προφίλ με επιρρέπεια στην παχυσαρκία, οι επιγενετικές τροποποιήσεις μπορούν να το καταστείλουν, καθώς αποτελούν το 55% της γονιδιακής μας έκφρασης. Αυτό σημαίνει πως υιοθετώντας καλές συνήθειες το γονίδιο αυτό θα είναι σε καταστολή και δε θα έχει επίδραση πάνω μας.

Καλές συνήθειες: η επαρκής κατανάλωση νερού, μπορεί να φαίνεται γνωστή σε όλους μας, αλλά ελάχιστοι την πετυχαίνουν με αποκλειστική χρήση νερού κι όχι ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρη, αναψυκτικών και καφέ, ο επαρκής βραδινός ύπνος, σύμμαχος στην υιοθέτηση-διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η ισσορροπημένη διατροφή, χωρίς ακρότητες, στερήσεις και αποχή από ολόκληρες ομάδες τροφίμων, η τακτική άσκηση, ακόμα και το καθημερινό περπάτημα είναι ικανό να συντελέσει στην απώλεια βάρους, αν σκεφτεί κανείς πως το 42% των Ελλήνων δεν ασκούνται καθόλου, η χρήση ποδηλάτου ή ΜΜΜ για τις μετακινήσεις συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, μειώνει την κατανάλωση καυσίμων που επιβαρύνουν το περιβάλλον κι αυτό με τη σειρά του εμάς, η μείωση του αλκοόλ που στην πραγματικότητα είναι άδειες θερμίδες που ο οργανισμός όχι απλά δεν χρειάζεται, αλλά δυσκολεύεται και να τις αποβάλλει αφού είναι τοξικό για αυτόν, ένα υποστηρικτικό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι οι σύμμαχοί μας σε κάθε προσπάθεια, όπως και στην απώλεια βάρους.

Γιαούρτι + Φράουλες + Βρώμη

Στόχοι: μικροί και ρεαλιστικοί για να είναι επιτεύξιμοι! Οι μικρές και σταθερές αλλαγές δίνουν στον οργανισμό το χρόνο που χρειάζεται για να τις αφομοιώσει και να προσαρμοστεί στα νέα του δεδομένα. Αυτό σημαίνει πως μια απώλεια της τάξης των 2-4 κιλών το μήνα, είναι ιδανική για να προστατεύσουμε τη μυϊκή μας μάζα, να απωλέσουμε λίπος και να διατηρήσουμε την υγεία μας, χωρίς ανεπάρκειες και ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Συν τοις άλλοις, και ψυχολογικά ο οργανισμός δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί πιο άμεσες και ραγδαίες αλλαγές.

Λύσεις: όταν ο διαιτώμενος είναι έτοιμος να αλλάξει ζωή και συνήθειες και μόνο όταν το επιθυμεί ο ίδιος κι όχι κάποιο μέλος από την οικογένεια, ο/η σύντροφος, ή μέλος από το φιλικό του περιβάλλον καλό είναι σε συνεργασία με το γιατρό του να απευθυνθεί σε διαιτολόγο-διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τη σωστή κι υγιή απώλεια βάρους. Συνήθως μια απώλεια 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους επιφέρει βελτιώσεις σε πολλούς βιοχημικούς δείκτες και μειώνει ακόμα και τη φαρμακευτική αγωγή για διαβητικούς ασθενείς, υπερτασικούς, άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και δυσλιπιδαιμίες, ακόμα κι άτομα με κατάθλιψη, αυτοάνοσα, πόσο μάλλον η επίτευξη του ιδανικού σωματικού βάρους για κάθε άτομο, αναλόγως το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα, τις συνήθειες ζωής και την άσκηση.

Τέλος, είναι υποχρέωση κάθε διαιτολόγου να μάθει κάθε διαιτώμενο να τρέφεται σωστά δίνοντάς του τις κατάλληλες οδηγίες, να αυτοαξιολογείται τακτικά (ζύγισμα, μέτρηση περιμέτρου μέσης), να υιοθετήσει καλές συνήθειες lifestyle, όπως το περπάτημα, οι σκάλες έναντι του ασανσέρ, τα ΜΜΜ, η φυσική δραστηριότητα και να μάθει να αγαπάει το σώμα του!!!

Back to top