Καλώς ήρθατε στην εκπομπή μου, είμαι η Ειρήνη Κωνσταντάκου και στο σημερινό μας επεισόδιο θα μιλήσουμε για τη μαστίχα Χίου μιας και γίνεται αναφορά σε αυτήν αλλά και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, από την αρχαία Ελλάδα, τόσο από το Γαληνό και τον Ιπποκράτη όσο και από τον Διοσκουρίδη, οι οποίοι αναφέρουν πως χρησιμοποιούνταν σαν φυσική τσίχλα, για δροσερή αναπνοή, για τον καθαρισμό των δοντιών, αλλά και σαν καθαριστικό προσώπου και σώματος.
Ήδη από τον 1ο π.Χ. αιώνα ο Διοσκουρίδης αναφέρει πως η μαστίχα Χίου είχε ευεργετικές επιδράσεις σε περιπτώσεις χρόνιου βήχα, είχε δράση σαν ηρεμιστικό, σε συμπτώματα της μήτρας, είχε στυπτική δράση, χρησιμοποιούνταν με επιτυχία σε περιπτώσεις δυσπεψίας, αλλά και προβλημάτων του αίματος. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε η μαστίχα Χίου, για την καταπολέμηση του πεπτικού έλκους, της γαστραλγίας, της δυσπεψίας και των φλεγμονών τόσο σε έντερο, όσο και στομάχι, αλλά και ήπατος.
Κατά τη βυζαντινή εποχή χρησιμοποιούνταν το δάκρυ της ακατέργαστης μαστίχας, για την επούλωση των πληγών. Ενώ κατά τα μέσα του 18ου αιώνα, στο Μιλάνο, σε συνδυασμό με μύρο, λιβάνι και αλόη, σε διάλυμα αιθανόλης, χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του κοιλιακού άλγους δερματίτιδας, εντερικών σκουληκιών, πονόδοντων αλλά και αιμορροΐδων.
Στις μέρες μας η μαστίχα Χίου αποτελεί προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), καλλιεργείται στο νησί της Χίου και έχει επουλωτική δράση, αντιμικροβιακή δράση έναντι gram θετικών και αρνητικών βακτηρίων, έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, αλλά και του Streptococcus Mutans, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στις πεπτικές διαταραχές, χρησιμοποιείται στην στοματική υγιεινή, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό και φυσικό συντηρητικό, έναντι της αλλαντικής νευροτοξίνης Clostridium botulinum.
Έτσι λοιπόν η μαστίχα Χίου καθυστερεί την έναρξη στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, μειώνει τη γαστρίτιδα, μειώνει τις βλάβες στο βλεννογόνο, μειώνει την ολική χοληστερόλη, την LDL αλλά και τα τριγλυκερίδια, μειώνει τα ηπατικά ένζυμα, αλλά και τη γλυκόζη του αίματος, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Παρενέργειες συναντώνται μόνο σε περιπτώσεις αλλεργίας η υπερευαισθησίας στα ενεργά συστατικά της, ενώ συνοψίζοντας βελτιώνει τον πόνο και την καούρα σε περιπτώσεις έλκους στομάχου και ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων, αλλά και στην αναγέννηση του δέρματος, μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και μειώνει τα ηπατικά ένζυμα.
Ολοκληρώνοντας την εκπομπή, μπορώ να σας συστήσω να καταναλώνετε είτε ακατέργαστα δάκρυα της ρητίνης της μαστίχας Χίου, είτε μπορείτε να καταναλώσετε κατευθείαν και να αγοράσετε έτοιμο το μαστιχόνερο ή μπορείτε να το παρασκευάσετε οι ίδιοι, συνθλίβοντας τη ρητίνη και βάζοντας, εμποτίζοντάς την σε κρύο νεράκι.
Αν σας άρεσε αυτό το βίντεο, κάνετε like και share με τους αγαπημένους σας.
Εάν έχετε απορίες ή σχόλια σχετικά με τη μαστίχα Χίου, τα αφήνετε κάτω από αυτό το βίντεο και θα σας απαντήσω άμεσα.
Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να με βρείτε εδώ.
Εάν δεν έχετε εγγραφεί στο κανάλι μου κάντε το τώρα και χτυπήστε την καμπανούλα, για να ενημερώνεστε για τις προσέχεις ενημερώσεις.
Τέλος, μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram και LinkedIn.
Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας, σε μία εβδομάδα ακριβώς!
Φιλιά πολλά. Γεια σας.
Ειρήνη Κωνσταντάκου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc Μοριακή Διατροφή
Eirini Konstantakou
Dietitian-Nutritionist
0030-6971802352
www.konstantakou.gr